Informacje o alergenach

Szanowni Rodzice
Informujemy, że produkty żywnościowe wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mogą zawierać  substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

1. zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
– syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę*;
– maltodekstryn na bazie pszenicy*;
– syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
– zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. skorupiaki i produkty pochodne;

3. jaja i produkty pochodne;

4. ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

– żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
– żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego*;
– mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu  D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu  D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
– fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
– estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
– serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
– laktitolu;

8. orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Brtholletia excelsa), postacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. seler i produkty pochodne;

10. gorczyca i produkty pochodne;

11. nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. łubin i produkty pochodne;

14. mięczaki i produkty pochodne.

*oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
/opracowano na podstawie Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej; 22.11.2011/