Jadłospis – SP 5 16.09.2024 r. – 20.09.2024 r.

PONIEDZIAŁEK
16-09-2024
Zupa szpinakowa z ziemniakami
Pierogi z mięsem, boczkiem i cebulką
Kompot
WTOREK
17-09-2024
Zupa grysikowa z brukselką
Kotlet mielony
Ziemniaki
Marchewka mini
Kompot
ŚRODA
18-09-2024
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami
Leczo drobiowe
Ryż paraboliczny
Herbata owocowa z miodem
Jabłko
CZWARTEK
19-09-2024
Zupa rosół z zacierką
Miruna panierowana smażona
Ziemniaki
Surówka wielowarzywna
Kompot
PIĄTEK
20-09-2024
Zupa pejzanka
Ryż na mleku
Koktajl truskawkowy
Soczek owocowy
Ciasteczko zbożowe

Jadłospis – Przedszkole nr 21 16.09.2024 r. – 20.09.2024 r.

PONIEDZIAŁEK
16-09-2024
Śniadanie
Kanapka z masłem, parówka, papryka czerwona, herbata
Obiad
Zupa szpinakowa z ziemniakami
Pierogi z mięsem, boczkiem i cebulką, kompot
WTOREK
17-09-2024
Śniadanie
Bułka z masłem, pasztet kremowy, rzodkiewki, herbata
Obiad
Zupa grysikowa z brukselką
Kotlet mielony, ziemniaki, marchewka mini
Kompot
Podwieczorek
Babka maślana, melon, herbata
ŚRODA
18-09-2024
Śniadanie
Kanapka z masłem, polędwica drobiowa, herbata
Prowiant na wycieczkę
Kanapki z żółtym serem, baton knopers, jabłko, woda niegazowana
CZWARTEK
19-09-2024
Śniadanie
Chleb wieloziarnisty z masłem, serek topiony, ogórek zielony, herbata
Obiad
Zupa rosół z zacierką
Miruna panierowana smażona, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot
Podwieczorek
Bułka mleczna z masłem, dżem, herbata
PIĄTEK
20-09-2024
Śniadanie
Kanapka z masłem, jajecznica, pomidorki, herbata
Obiad
Zupa pejzanka
Ryż na mleku, koktajl truskawkowy, herbata
Podwieczorek
Ciasteczko zbożowe, soczek owocowy

Księga dań

Informujemy Państwa, że u kierownika świetlicy znajduje się do wglądu „Księga dań”, w której opisane są wszystkie potrawy, oferowane w stołówce szkolnej, z uwzględnieniem zawartych w nich alergenów.

Szanowni Rodzice
Informujemy, że produkty żywnościowe wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mogą zawierać  substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

1. zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
– syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę*;
– maltodekstryn na bazie pszenicy*;
– syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
– zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. skorupiaki i produkty pochodne;

3. jaja i produkty pochodne;

4. ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

– żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
– żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego*;
– mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu  D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu  D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
– fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
– estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
– serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
– laktitolu;

8. orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Brtholletia excelsa), postacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. seler i produkty pochodne;

10. gorczyca i produkty pochodne;

11. nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. łubin i produkty pochodne;

14. mięczaki i produkty pochodne.

*oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

/opracowano na podstawie Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej; 22.11.2011/