Jadłospis – SP 5 06.05.2024 r. – 10.05.2024 r.

PONIEDZIAŁEK
06-05-2024
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
Sos boloński
Makaron
Ser
Herbata miętowo-pomarańczowa z miodem
Jabłko
WTOREK
07-05-2024
Zupa grysikowa z brukselką
Pieczeń z indyka, sos
Kluski
Buraczki
Kompot
ŚRODA
08-05-2024
Zupa neapolitańska z makaronem
Gołąbek w sosie pomidorowym
Ziemniaki
Kompot
Banan
CZWARTEK
09-05-2024
Zupa krupnik z zieleniną
Paluszki rybne
Ziemniaki
Ogórek kiszony
Kompot
PIĄTEK
10-05-2024
Zupa z czerwonej fasolki z ziemniakami
Ryż na mleku z masłem, cukrem i cynamonem
Sok warzywno-owocowy

Jadłospis – Przedszkole nr 21 06.05.2024 r. – 10.05.2024 r.

PONIEDZIAŁEK
06-05-2024
Śniadanie
Kanapka z masłem, serek waniliowy, herbata
Obiad
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty
Sos boloński, makaron, ser, herbata
Podwieczorek
Babka maślana, jabłko, herbata
WTOREK
07-05-2024
Śniadanie
Bułka z masłem, polędwica drobiowa, pomidor, herbata
Obiad
Zupa grysikowa z brukselką
Pieczeń z indyka, sos, kluski, buraczki, kompot
Podwieczorek
Chałka z masłem, herbata
ŚRODA
08-05-2024
Śniadanie
Kanapka z masłem, pasztet kremowy, ogórek zielony, herbata
Obiad
Zupa neapolitańska z makaronem
Gołąbek w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot
Podwieczorek
Budyń waniliowy, biszkopty, banan, herbata
CZWARTEK
09-05-2024
Śniadanie
Chleb żytni z masłem, biały serek ze szczypiorkiem, kakao
Obiad
Zupa krupnik z zieleniną
Paluszki rybne, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot
Podwieczorek
Drożdżówka, herbata
PIĄTEK
10-05-2024
Śniadanie
Kanapka z masłem, jajecznica, papryka czerwona, herbata
Obiad
Zupa z czerwonej fasolki z ziemniakami
Ryż na mleku z masłem, cukrem i cynamonem, herbata
Podwieczorek
Paluch drożdżowy, jogurt owocowy, sok warzywny

Księga dań

Informujemy Państwa, że u kierownika świetlicy znajduje się do wglądu „Księga dań”, w której opisane są wszystkie potrawy, oferowane w stołówce szkolnej, z uwzględnieniem zawartych w nich alergenów.

Szanowni Rodzice
Informujemy, że produkty żywnościowe wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mogą zawierać  substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

1. zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
– syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę*;
– maltodekstryn na bazie pszenicy*;
– syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
– zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. skorupiaki i produkty pochodne;

3. jaja i produkty pochodne;

4. ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

– żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
– żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego*;
– mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu  D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu  D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
– fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
– estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
– serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
– laktitolu;

8. orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Brtholletia excelsa), postacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. seler i produkty pochodne;

10. gorczyca i produkty pochodne;

11. nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. łubin i produkty pochodne;

14. mięczaki i produkty pochodne.

*oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

/opracowano na podstawie Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej; 22.11.2011/