Jadłospis – SP 5 19.02.2024 r. – 23.02.2024 r.

PONIEDZIAŁEK
19-02-2024
Zupa szpinakowa z ziemniakami
Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką
Kompot
Banan
WTOREK
20-02-2024
Zupa rosół z makaronem
Pieczeń z karczku, sos
Ziemniaki
BuraczkiSoczek owocowy
ŚRODA
21-02-2024
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Risotto z tuńczykiem i warzywami
Kompot
Jabłko
CZWARTEK
22-02-2024
Zupa serowa z makaronem
Eskalopki drobiowe
Ziemniaki
Mizeria
Kompot
Pomarańcza
PIĄTEK
23-02-2024
Zupa gulaszowa
Makaron z musem jagodowym
Sok warzywno-owocowy

Jadłospis – Przedszkole nr 21 19.02.2024 r. – 23.02.2023 r.

PONIEDZIAŁEK
19-02-2024
Śniadanie:
Kanapka z masłem, parówka, rzodkiewki, kakao
Obiad:
Zupa szpinakowa z ziemniakami
Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką, kompot
Podwieczorek:
Budyń czekoladowy, banan, herbata
WTOREK

20-02-2024

 

Śniadanie:
Bułka z masłem, ser żółty wędzony, pomidor, herbata
Obiad:
Zupa rosół z makaronem
Pieczeń z karczku, sos, ziemniaki., buraczki, herbata
Podwieczorek:
Babka maślana, soczek owocowy
ŚRODA

21-02-2024

 

Śniadanie:
Kanapka z masłem, polędwica drobiowa, papryka, herbata
Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Risotto z tuńczykiem i warzywami, kompot
Podwieczorek:
Jabłko, kanapka z masłem, herbata
CZWARTEK

22-02-2024

 

Śniadanie:
Ciemne pieczywo z masłem, pasztet kremowy, ogórek zielony, herbata
Obiad:
Zupa serowa z makaronem
Eskalopki drobiowe, ziemniaki., mizeria, kompot
Podwieczorek:
Pomarańcza, ciasteczko zbożowe, herbata
PIĄTEK

23-02-2024

 

Śniadanie:
Kanapka z masłem, pasta z makreli ze szczypiorkiem, herbata
Obiad:
Zupa gulaszowa
Makaron z musem jagodowym, herbata
Podwieczorek:
Sok warzywno-owocowy, patyczek maślany

Księga dań

Informujemy Państwa, że u kierownika świetlicy znajduje się do wglądu „Księga dań”, w której opisane są wszystkie potrawy, oferowane w stołówce szkolnej, z uwzględnieniem zawartych w nich alergenów.

Szanowni Rodzice
Informujemy, że produkty żywnościowe wykorzystywane do przygotowywania posiłków, mogą zawierać  substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

1. zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
– syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę*;
– maltodekstryn na bazie pszenicy*;
– syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
– zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. skorupiaki i produkty pochodne;

3. jaja i produkty pochodne;

4. ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

– żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
– żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
– całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego*;
– mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu  D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu  D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
– fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
– estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
– serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
– laktitolu;

8. orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Brtholletia excelsa), postacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. seler i produkty pochodne;

10. gorczyca i produkty pochodne;

11. nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. łubin i produkty pochodne;

14. mięczaki i produkty pochodne.

*oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

/opracowano na podstawie Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej; 22.11.2011/